Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
Gestiunea stocurilor este un proces complex, iar deseori in practica poti intalni situatii neprevazute. Pentru fiecare dintre aceste situatii trebuie sa gasesti o solutie rapida, astfel incat sa nu iti afecteze derularea activitatii de zi cu zi.
Iata cateva cazuri problematice pe care le poti intalni in gestiune si o solutie de rezolvare oferita de catre CIEL Romania prin aplicatia software financiar-contabila CIEL Gestiune comerciala V7.
Stocurile negative: apar atunci cand iesirile din gestiune pe un anumit produs sunt mai mari decat intrarile.
Stocurile vechi: reprezinta produsele achizitionate in perioadele trecute, produse pentru care nu mai exista cerere si pentru care nu ai perspective de comercializare in viitor. Pe acestea trebuie sa le tratatezi cu atentie – in vederea constituirii de ajustari contabile, atunci cand este cazul, sau pentru a incerca sa le valorifici in alte moduri.
Important!
Pentru ca aplicatia software financiar – contabila CIEL Gestiunea comerciala V7 sa iti permita sa lucrezi cu stocuri negative trebuie sa efectuezi cateva configurari, asa cum poti observa mai jos :
In aceste configurari poti seta inclusiv avertizari de stoc minim si maxim, astfel incat sa eviti situatia in care ai stocuri negative.
1.Stocuri negative
Sa presupunem ca ai efectuat o achizitie de ventilatoare – 1000 bucati – pentru care ai gasit un cumparator foarte repede. Ulterior receptiei initiale, in urma unei analize amanuntite, ai gasit la numarare un ventilator in plus. Din fericire, cumparatorul este dispus sa il achizitioneze si pe acesta.
Pentru a nu iti periclita procesul de vanzare, deoarece trebuie sa aiba loc imediat, aplicatia software fianciar-contabila CIEL Gestiune comerciala V7 iti permite sa vinzi cele 1001 bucati, desi stocul este de 1000 de bucati.
Datorita setarilor efectuate anterior privind stocul minim, esti avertizat atat cu privire la acest prag, cat si in ceea ce priveste trecerea pe stoc negativ.
Ulterior vanzarii, poti reveni asupra problemei si poti corecta in orice moment stocul in cauza. Este important sa verifici stocuri minime periodic, deoarece acestea reprezinta o situatie temporara, in curs de clarificare.
Aplicatia software financiar-contabila CIEL Gestiune comerciala V7 iti pune la dispozitie un raport util pe care il poti gasi in RAPOARTE -> Gestiune -> Stocuri -> Stocuri negative, dupa cum urmeaza:
Acest raport are o utilitate deosebita in ceea ce priveste efectuarea verificarilor inainte de inchiderea de perioada.
2.Stocurile vechi – le poti identifica accesand RAPOARTE -> Gestiune -> Stocuri -> Vechime stocuri.
Dupa ce accesezi raportul poti seta intervalele de vechime pentru care doresti furnizarea datelor; implicit sunt 15- 30 – 45 – 60 de zile.
Raportul antementionat prezinta dubla importanta, dupa cum urmeaza:
– in cazul in care reprezinti departamentul cu putere de decizie, poti lua masuri de promovare a vanzarilor pe anumite tipuri de produse care nu au rulaj sau au rulaj incetinit;
– daca reprezinti departamentul financiar, din motive de prudenta, poti decide efectuarea de ajustari acolo unde este cazul.